fbpx

İmplant Üstü Protez Bakımı Nasıl Olmalı?

İmplant Üstü Protez Bakımı Nasıl Olmalı?

İmplant üstü protezler, implant üzerine yerleştirilerek implant tarafından desteklenmesi sağlanan sabit veya hareketli protezlerdir. İmplant üstü protez operasyonu sonrası bakım, protezlerin uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanımı açısından son derece önemlidir. Bu bakımlar protezin türüne göre farklılıklar gösterir.

İmplant üstü protezler yerleştirildikten sonra tıpkı diş bakımı gibi günlük düzenli olarak temizlenmesi ve hijyene dikkat edilmelidir. Protezler, günde en azından iki kez fırçalanmalı gerektiğinde diş ipi kullanılarak temizlenmelidir.

Eğer diş hekimi tarafından önerilmişse implant üstü diş protezleri özel diş fırçaları veya uygun diş fırçaları ile fırçalanmalıdır. Dişin sadece bir yüzeyi değil iki yüzeyi de fırçalanarak temizlenmelidir. Sabit protezler için özel üretilen diş ipleri de temizlikte kolaylık sağlayacaktır.

Diş hekiminiz önermişse, belirtilen sürelerde ağız gargarası da protezlerin temizliği açısından önemlidir. Protezlerin temizlenmesinde, temizleme tabletleri haftada bir kullanılarak protez bakımı da yapılabilir. Protezlerin temizlenmesi için herhangi bir kimyasal ürün ve sıcak su kullanılmamalıdır. Bu yaklaşım protezin yapısını bozarak ömrünü kısaltacaktır.

Hareketli İmplant Üstü Protezlerin Bakımı

Hareketli implant üstü protezlerin temizliği de özen istemektedir. Protezler, yatmadan önce çıkarılarak protez ve implant çevresi temizlenmelidir. Protezler su ile temizlendiğinde düşürülerek kırılmamasına dikkat edilmelidir. Bu tür risklerin önüne geçebilmek amacıyla protezler temiz bir bez veya havlu üzerinde temizlenebilir.

Hareketli protezlerin temizliğinde de tıpkı sabit protezlerde olduğu gibi herhangi bir kimyasal kullanılmamalıdır. Diş hekiminin önerdiği bir temizlik materyali varsa bununla temizlemek daha doğru olacaktır.

Protezlerin temizliği ağız, diş ve diş eti sağlığı açısından son derece önemlidir. Düzenli protez bakımı yapılmadığında diş plakları ve bakteriler diş etlerine zarar vererek iltihaplanmalara neden olabilir. Bakteri yoğunluğu diş çürüklerine sebebiyet verdiğinde,

  • Diş eti iltihabı
  • Dişlerde apse
  • Diş kayıpları
  • Ağız kokusu
  • Tat kaybı

görülebilir.

Yılda Bir Kez Diş Hekimi Kontrolü

İmplant üstü diş protezleri düzenli bakım yapılsa dahi yılda bir kez mutlaka diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Bu kontroller sırasında protezde bir aşınma olup olmadığı, renk kaybı, kırık ve doku sorunları olup olmadığı kontrol edilir. Eğer diş hekimi, protezin kullanıma devam edilmesinin sağlıklı olmayacağını belirtirse yenileme işlemi yapılabilir veya ultrasonik temizlik yapılır.

Diş yapısında meydana gelen sorunların düzeltilmesinde Başakşehir Ortodonti hekimlerimiz sizlere destek olacaklardır.

Add Comment