fbpx

Çocuklarda Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Bir veya daha fazla çürüğü olan bebekler ve çocuklar için diş dolgusu yapılabilir. Süt dişlerinde olduğu gibi kalıcı dişlerde de dolgu yapılabilmektedir.

İşlem sırasında diş hekimi, diş çürüğünü temizler ve ardından bu bölgeyi beyaz bir kompozit malzeme ile doldurur. Süt dişinde oluşan bir boşluğun doldurulması dişi kurtarabilir veya koruyabilir.

Dişin kurtarılması önemlidir çünkü süt dişlerini erken kaybetmek, kalıcı dişin yanlış konumda çıkmasına neden olabilir. Zamanında müdahale yapılmadığında diş yapısındaki bozulmalar ortodonti servisinde diş teli veya şeffaf plak uygulamaları ile tedavi edilebilir. Süt dişleri ayrıca çocuğunuzun çiğnemesine ve konuşmasına da yardımcı olur. Diş hekimleri, bazen 1 veya 2 yaşında olan çocuklara ve yeni yürümeye başlayan çocuklara diş dolgusu uygular.

Bazen diş ciddi şekilde hasar görmüşse veya enfeksiyon kapmışsa süt dişinin çekilmesi gerekebilir. Diş hekiminiz dişi çekerse, kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde büyümesine yardımcı olan bir yer tutucu ile boşluğu açık tutacaktır.

Tabii ki, küçük çocukları bir diş tedavisi için dişçi koltuğuna oturtmak, en hafif tabirle zordur. Bazı diş hekimleri, işlem sırasında çocukların rahatlamasına yardımcı olmak için nitröz oksit veya gülme gazı kullanır. Yapılacak işleme göre ağız içi sprey ve sonrasında enjeksiyonda kullanılabilir. Ancak tüm bu işlemler için çocukların korku duymaması ve dişçi kompleksine kapılmamaları için sakinleşmesi için çaba gösterilir.

Çocuğunuzda birden fazla diş çürüğü varsa, diş hekiminiz diğer diş çürüklerini tedavi etmek için ileri bir tarihe randevu verebilir. Bu sizin için zaman kaybı anlamına gelse de, dişçi koltuğunda uzun süre oturmak zorunda kalmadıkları için çocuğunuzu rahatlatabilir.

Diş hekiminiz, diş tedavisi için çocuğunuzu uyutmayı önerebilir. Buna genel anestezi denir ve genellikle çocuklar çok küçükken, birden fazla diş çürükleri varsa ve hareketsiz kalmakta güçlük çekiyorlarsa önerilir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Diş Çürükleri Nasıl Önlenir?

Çocuğunuzda çürükleri önlemenin en iyi yolu, doğru ağız ve diş temizliğinin nasıl yapılacağını öğretmektir. Çabalarını denetlemek zor gelebilir ancak çocuğunuz dişlerini fırçalarken ve diş ipi kullanırken yakından izlemeniz önemlidir. Çocuklar dişlerini günde iki kez fırçalamalı ve günde en az bir kez diş ipi kullanmalıdırlar. Daha etkili sıralama, fırçalamadan önce diş ipi kullanmaktır. Ayrıca, her 6 ayda bir diş randevuları planladığınızdan emin olun.

Küçük bebeklerin anne ve  babaları bebeklerin ağız bakımını unutmamalıdırlar. Bebeğinizin dişleri olmasa bile ağzında mikroplar vardır. Bu nedenle, her beslenmeden sonra diş etlerini yumuşak bir bezle silin ve günde iki kez bezelye büyüklüğünde çocuk dostu diş macunu ile dişlerini nazikçe fırçalayın.

Çocuğunuzun tatlıya düşkünlüğü varsa, isteklerini gidermek ve diş sağlığını korumak için daha sağlıklı alternatifler sunun. Kek, dondurma, kurabiye veya şekerlemenin alternatifleri şunları olabilir:

  • Düşük şeker ve asit oranına sahip meyveler
  • Yoğurt
  • Muz veya dondurulmuş muz
  • Peynir
  • Şeker ilavesi olmayan meyve tatlıları ve meyve suları
  • Havuç

Çürükler yalnızca yetişkinlerin sorunu değildir, çocuklarda ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda da gelişebilir. Bu nedenle, bir çürüğün erken belirtilerini tanımak ve ardından çocuğunuzun diş hekimiyle konuşmak önemlidir.

Dolgular, diş çürümesinin kötüleşmesini önleyebilir, bu da bir çocuğun dişini kurtarmaya yardımcı olur.

Daha az şeker, asit ve iyi diş hijyeni sayesinde çocuğunuzun dişlerini koruyabilir, böylece gelecekte çürük olasılığını önleyebilirsiniz.

Add Comment